Kora ogrodowa – rodzaje i zastosowanie

Ściółkowanie ziemi pod roślinami to jeden z pierwszych kroków potrzebnych do przygotowania ogrodu pod względem estetyki, ale również do ochrony gleby przed chwastami, zatrzymywania w niej wody oraz do częściowego zapobiegania zamarzania gleby zimą. Nic więc dziwnego, że producenci oferują wiele różnych rodzajów kory ogrodowej. Przyjrzyjmy się im z bliska.

Do prawidłowego użyźnienia ściółki można wykorzystać wiele różnych materiałów, jednak najczęściej używana jest do tego kora drzewna. W większości ogrodów spotkamy kory pochodzące z drzew iglastych np. korę sosnową lub świerkową. Powodem tego jest jej skład – zawiera liczne związki mineralne, do których zaliczamy m.in. potas, magnes i fosfor. Ma także wartość dekoracyjną oraz zawiera celulozę.

Podział kor ogrodowych

Kora sosnowa najlepiej sprawdza się w ściółkach przeznaczonych dla roślin kwasolubnych z racji swojego odczynu pH. Warstwa kory ściółkowej nie może być mniejsza niż 7 cm na każdą rabatę. Po prostej kalkulacji można oszacować, że na 1 m2 gleby potrzebujemy około 80 litrów kory dostępnej w workach o takiej pojemności. Korę sosnową najwyższej jakości kupisz w naszym sklepie. 

Można podzielić ją na kilka rodzajów: grubo mieloną, średnio mieloną czy drobno mieloną. Każdy z tych typów różni się nieco swoim zastosowaniem. I tak, w przypadku kory grubo mielonej, najlepszym miejscem na jej zastosowanie są ściółki rabat umieszczone w wietrznych miejscach. Dzięki swojej grubej strukturze i wielkości kawałków, nie są rozwiewane przez wiatr. Warto je również stosować pod dużymi roślinami.

Jeżeli zależy nam na uniwersalności, to zdecydowanie najlepszą opcją jest kora ogrodowa sosnowa średnio mielona, którą można wykorzystać do roślin właściwie każdej wielkości. Ostatnia z opcji, kora sosnowa drobno mielona, jak sama nazwa wskazuje, jest najdelikatniejsza i najlżejsza. Wygląda bardzo estetycznie, jednak jest w tym samym czasie narażona na działanie silnego wiatru. Z tego powodu, warto ją stosować raczej jako dodatek.